SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Nyheter

Så här kan du öka försäljningen i din e-handel genom att ha koll på tv-tablån

Varför ska du som e-handlare ha stenkoll på TV-tablån? En tydlig trend är att vi nästan alltid har minst två skärmar igång, så kallat second screen. Oftast sitter vi med mobilen eller surfplattan samtidigt som vi tittar på TV. Det här kan du dra nytta av genom att koordinera annonseringen för din e-handel med det som sker i olika mediekanaler, och då framför allt TV. Här berättar vår SEM-expert Jonas Lindblom hur du ska göra:

TV-serier som Walking Dead har ett stort antal tittare som efter varje avsnitt går ut på sociala medier för att diskutera innehållet. Sociala kanaler som Twitter och Facebook är mycket viktiga för mediebolagen när det gäller att fånga upp engagerade tittare och fördjupa relationen med dem. Men förutom att diskutera händelserna i ett visst tv-avsnitt finns det många tittare som söker efter andra saker. I en undersökning svarade 41 % att de hade sökt efter något relaterat till ett tv-program till exempel kopplat till onlineshopping. 
 
Allsång på Skansen gav besöksrekord
Själv så upplevde jag det här på riktigt för första gången en sommar för något år sedan när Digiloogänget gick upp på scenen i Allsång på Skansen. Jag är med och driver Evenemang.se och satt med Google Analytics i realtid och såg hur trafiken fullkomligt exploderade från mobiler och läsplattor. Vi slog besöksrekord den dagen och över 80 % av trafiken var mobil. 
 
Riktad produktannonsering
Ett annat exempel var när Giulia Ender gästade pratshowen Skavlan. Hon är en ung, tysk forskare som, otroligt nog, lyckas prata om tarmrörelse och avföring på ett engagerande och underhållande sätt. Jag gjorde en sökning på succéboken som hon skrivit, ”Charmen med tarmen”, och Alibris hade smart nog gjort en riktad annons i Adwords:
Adlibris Adwords-annons
samtidigt plingade det till i e-posten och även Bokus hade verkligen tänkt till med detta e-postutskick:
Bokus e-postutskick
Båda dessa exempel visar på hur det är möjligt att aktivt nyttja en tv-exponering av en artist, författare eller produkt för att öka försäljningen och få varumärkesexponering. Och det behöver inte kosta skjortan.

Marknadsföringskanalerna ska samverka

Om man köper tv-reklam så blir det ännu viktigare att se till att alla marknadsföringskanaler drar åt samma håll, men inte ens de största lyckas alltid med detta. Under Super Bowl misslyckades till exempel en majoritet av de företag som annonserade att integrera sina kampanjer online och mobilt.
 
Tre tips
Hur kan du som e-handlare omsätta denna kunskap i praktiken? Några tips: 
 
 • Minst en person som arbetar med marknadsföring på företaget ska ha ansvaret att ha koll på tv-tablån och se till att planera kampanjer relaterade till olika tv-program och att de genomförs. Försök att ha så lång framförhållning som möjligt. Våga testa nytt!
 • Se till att alla dina marknadsföringsinsatser samverkar och automatisera så mycket som möjligt. Tidsinställ till exempel nyhetsutskicket att sammanfalla med ett viss tv-inslag och använd schemaläggning av annonser i Adwords för att en viss uppsättning annonser ska visas vid ett speciellt program. Justera även budgeten så att den klarar av en höjning. 
 • Om du lyckas med detta kan du få en stor trafikökning - se till att din e-handel klarar detta med serverkapacitet osv. OBS. Självklart måste din sajt även vara mobilvänlig.
   
Läs mer
För den som vill fördjupa sig i ämnet så rekommenderas studien ”Television advertising and Online Shopping” som publicerades i november 2014. I denna studie diskuteras bland annat  skillnaden i utfallet mellan Action-focus-, Information-focus-, Emotion-focus- och Imagery-focus-annonsering:  
 • Action-focused uppmanar TV-tittaren att gå online, ofta med en url och tidsbegränsat erbjudande.
 • Information-focus kan till exempel nämna en specifik produkt och priset.
 • Emotion-focus syftar till att ge tittaren en varm känsla för varumärket.
 • Imagery-focus  stimulerar tittaren känslomässigt med exempelvis coola visuella bilder, häftig musik eller mat som får munnen att vattnas. 
Studien kom fram till en hel intressanta slutsatser:
 • Action-focus-annonsering ökade direkttrafiken till annonsören (och minskar den trafik som går via sökmotorer) och stärkte på så sätt varumärket. Action-focused innehåll ökade även antalet sessioner med en transaktion.
 • Information-focus- och Emotion-focus-annonsering ledde till  det synes motsägelsefulla scenariot med lägre trafik till de annonserande företagens sajter, men samtidigt ökade konverteringsgraden av de som faktiskt besökte sajterna!
 • Imagery-content minskade faktiskt direkttrafiken när man mätte från visning och två timmar efter. Författarna till rapporten misstänker att syftet med denna typ av tv-annonsering är att fånga tittarens uppmärksamhet och det får negativ effekt på besöksantalen på webbplatsen. 
 
Andra källor:
http://www.forbes.com/sites/jeffbercovici/2013/10/10/the-second-screen-phenomenon-is-much-bigger-than-twitter-and-facebook/
http://advanced-television.com/2015/02/03/super-bowl-advertisers-neglect-second-screen-users/ 
http://wywy.com/research/super-bowl-2015-state-of-integrating-tv-ads-across-screens/ 
Vill du veta mer om hur du kan arbeta effektivt med Adwords för din e-handel? Kontakta oss på SiteDirect så kan vi diskutera hur du kan förbättra ditt resultat.
Artikelförfattare: Jonas Lindblom. Jonas har lång erfarenhet av
att SEO- och SEM-frågor ur ett e-handelsperspektiv.
Han jobbar idag inom SiteDirect-koncernen, bland annat med att
hjälpa kunderna med SEO- och SEM-analyser.