SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Nyheter

MARKNADSPLATSER & PRISJÄMFÖRELSESAJTER

Prisjakt - prisjämförelser med fokus på hemelektronik

Prisjakt är en prisjämförelsesajt med fokus på hemelektronikområdet som innehåller cirka 3800 butiker och 1,5 miljoner produkter, av dessa jobbar Prisjakt aktivt med cirka 350 kategorier. Prisjakt passar nätbutiker som jobbar strategiskt med pris och som har produkter inom vissa kategorier, främst då elektronik.
 
Prisjakt startades av Jonas Bonde 2002 och den är idag en av Sveriges största sajter med cirka 900 000 unika besökare i veckan. Sajten ingår i Schibsted-koncernen och får mycket av sin trafik via av deras övriga sajter som till exempel Aftonbladet. Prisjakt finns under samma namn i Norge. På övriga internationella marknader används namnet Pricespy, för närvarande i Storbritannien och på Irland och Nya Zeeland.
 
På Prisjakt kan besökarna jämföra produkter och butiker. Om man blir medlem kan man spara produkter och dela med sig dessa, skriva omdömen och recensera butikerna. Informationen som man lämnar aggregeras sedan och visas för andra besökare så att de kan jämföra olika produkter och butiker utifrån bland annat pris och betyg på butiken.  
 
Vilken e-handlare bör satsa på Prisjakt? 
Innan du väljer att jobba aktivt med Prisjakt bör du fundera strategiskt kring hur ni arbetar med priser. Som namnet indikerar så handlar det främst om pris - så fundera på hur avgörande priset egentligen är i din marknadsföringsmix (Du kommer väl  ihåg Porter och 4P från marknadsföringskursen)? Detta avgör också din satsning på prisjämförelsesajter. Om ni främst har valt att satsa på en fantastisk kundservice, snabbaste leveransen eller att paketera produkten tillsammans med tjänster som ger annat värde kanske det är andra kanaler ni ska välja.
 
Prisjakt fokuserar också på ett antal produktkategorier och sajten gör ett bra jobb med att jämföra produkter speciellt inom så kallade hårda kategorier. Det är därför viktigt för dig som e-handlare att kontrollera hur dina kategorier syns på Prisjakt. Om du säljer soffor så kommer troligen inte Prisjakt att vara din viktigaste marknadsföringskanal, men om du däremot är en kostnadseffektiv e-handlare som säljer surfplattor så kan Prisjakt vara ett smart val. 

Hur kommer man igång med prisjakt?

Att som butik vara med i Prisjakts listor är gratis, men det är först om man väljer att gå vidare med det som kallas profilering som kan man arbeta mer aktivt. För att få den viktiga direktlänken till sin nätbutik från Prisjakt måste man betala profileringen. 
 
Profileringstjänsten har inga startavgifter och avtalet är löpande med kort uppsägningtid. Butiken betalar ett fast pris per klick (alltså inget auktionsförfarande som på Google Adwords). 
 
Som profilerad butik ingår bland annat:
  • Synas med logotyp i listningarna
  • Tre valfria rader fördelar/mervärden i prislistningarna
  • Direktlänk till hemsida för produkterna
  • Tillgång till Prisjakt Analytics som innehåller avancerade funktioner för att t.ex se vilka populära produkter som ni inte säljer men som efterfrågas av konsumenterna
Prisjakt Analytics är en av tjänsterna som ingår vid profilering.

Hur kan man arbeta med prisjakts profileringstjänster?

Så här kan du jobba aktivt med prisjakts profileringsmöjligheter:
 
Ha en genomtänkt prisstrategi
Att ha en utarbetat prisstrategi för hur ni ska arbeta på Prisjakt är avgörande för att lyckas. Använd verktygen som ingår för att hålla koll på konkurrenterna och gör löpande prisjusteringar när det behövs. I Prisjakts kategorier listas alltid e-handelsbutikerna utifrån pris och billigast kommer högst. Den här prisfokuseringen har medfört att i vissa kategorier, som till exempel ögonlinser, kan en butiks pris på Prisjakt och andra jämförelsesajter vara betydligt lägre än om man går direkt till butikens webbplats. 
 
Få omdömen från kunderna
Det är viktigt att jobba aktivt med att få både produktomdömen och omdömen om butiken från era kunder. Detta kan man exempelvis göra med en direktkoppling på orderbekräftelsen, påminnelse i uppföljande mail eller i andra kampanjer. De tre raderna som butiken kan utforma själva intill logotypen spelar också in. Försök att skriva något som sticker ut och ger verkligt informationsvärde till kunden.
 
Få höga betyg
Som butik gäller det även att ha nöjda kunder och hålla snittbetyget så nära tio som möjligt för att locka köpare. En butik/produkt som har höga betyg har en större chans att skapa försäljning även om priset inte är lägst. Många nätbutiker med goda betyg använder sig av detta i sin marknadsföring.  
 
Generera prisfil
En prisfil är en databasfil som ligger på butikens server och som gör att Prisjakt löpande kan läsa av priserna direkt från din butik. Filen genereras via er e-handelslösning och ska innehålla produktnamn, artikelnummer, tillverkare, produktkategori och pris. Det finns också ett antal valbara parametrar som till exempel url till produktsida, fraktkostnad och lagerstatus. Vi rekommenderar att skicka så mycket information som möjligt i prisfilen. Här kan du läsa mer om prisfilen.
 
Komplettera med bannerannonsering
På Prisjakt går det även att bannerannonsera och det är speciellt lämpligt för tillverkare och e-handlare som har egna varumärken som besökarna kanske inte söker på. Betalningsmodellen är CPM (Cost per mille) kostnad per tusen visningar.
Det här är den första delen i en serie artiklar om marknadsplatser och prisjämförelsesajter. Här hittar du alla artiklar.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta effektivt med Prisjakt och andra prisjämförelsesajter? Kontakta oss på SiteDirect så kan vi diskutera hur du kan förbättra ditt resultat.

Läs mer om SiteDirect