SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Nyheter

MARKNADSPLATSER & PRISJÄMFÖRELSESAJTER

CDON Marketplace - början på ett Sveriges Amazon?

CDON Marketplace lanserades i november 2013 och efter en trevande start så verkar det ta riktig fart för de e-handlare som har anslutit sig. 
 
Marknadsplatser är ett ganska nytt fenomen i Sverige, men i många andra länder är marknaden betydligt mognare med många olika aktörer. Ofta är de inriktade på olika nischer, till exempel Etsy som säljer handgjorda saker. I Sverige känner vi kanske inte ens till de marknadsplatser som faktiskt finns, förutom Amazon och Ebay då som är två av de största. I USA och Storbritannien däremot ingår marknadsplatser i de flesta e-handlares marknads- och säljstrategi. Man behandlar oftast dessa separerat från andra kanaler inom digital marknadsföring som PPC och displayannonsering.

I Sverige är marknaden inte lika mogen och många e-handelsföretag bakar nog ihop de olika digitala marknadskanalerna med en gemensam budget för exempelvis SEO, PPC, displayannonsering, prisjämförelsesajter och marknadsplatser. Men de olika kanalerna fungerar inte på samma sätt - logiken är inte detsamma, de har olika tidshorisonter, syften (varumärkesbyggande, direkt försäljning etc.) så vårt tips är att behandla marknadsplatser som en egen kanal med en långsiktig och genomtänkt strategi.  Exempel på frågeställningar som du kan utgå ifrån när du tar fram en sådan strategi:
  • Vilka produkter ska ni sälja på de olika marknadsplatserna (alla produkter, bästsäljarna, eller kanske de man har svårt att sälja i sin shop)?
  • Vilken prisstrategi ska ni ha?
  • Kanske ska ni använda marknadsplatser för att testa nya produkter, nya marknader? 
  • Hur ska ni arbeta med marknadsföringen av produkterna på marknadsplatsen?
 
CDON Marketplace är en av de största nordiska marknadsplatserna. Under 2014 sålde 400 säljare för 145 miljoner på CDON Marketplace. Det var en ökning med 48 % jämfört med året innan och det placerar CDON i topp tre på den svenska marknaden tillsammans med Fyndiq och Tradera om man exkluderar internationella aktörer.
CDON Marketplace.
Betalningsmodellen är provisionsbaserat plus en fast avgift per köp. Viktigt är att komma ihåg att man ska förhandla provisionen, flera e-handlare vittnar om på forum att det är möjligt att få ner avgiften. 
 
Varför ska man då som e-handlare ansluta sig till en marknadsplats som CDON? CDON själva lyfter fram att de har två miljoner aktiva kunder och en bra sökmotor och på så sätt är det är möjligt att nå ut till nya kunder som man kanske annars skulle ha svårt att nå. Det kan vara ett sätt att snabbt testa nya produkter. Har ni hyllvärmare som är svåra att bli av med så kan det vara en möjlighet att bli av med dessa. Marknadplatser som finns på många marknader kan vara ett riktigt bra sätt att testa en ny marknad med en mindre kostnad och lägre risk.

Finns det inga nackdelar? Jo, visst finns det nackdelar med marknadsplatser och säljframgången är inte garanterad. Vissa e-handlare kan få ett rejält lyft medan andra får ett mediokert resultat. Det kan beror på olika anledningar, exempelvis så kanske dina produkter inte passar in med övrigt sortiment eller så är prisstrategin fel. Tänk även på att marknadplatsen inte finns där för att lyfta fram ert varumärke utan de är intresserade av att lyfta fram produkterna. Avgifterna kan bli höga och det finns ingen garanti att marknadsplatser som CDON och Amazon börjar sälja samma eller liknande produkter själva och konkurrera direkt med er.

Hur kommer man igång med CDON marketplace?

För att sälja på CDON Marketplace måste man först gå in och göra en ansökan. Det är inte alls säkert att din nätbutik kommer med direkt, om CDON inte har teknisk möjlighet att ta in just dina produkter så sätts butiken på kö.  
 
CDONs administrationsgränsnitt har fått kritik för att vara krångligt och segjobbat. För att få till en effektiv hantering så krävs det en integration mot ditt e-handelssystem, även om det också är möjligt att manuellt lägga upp och hantera produkterna. Kolla med din e-handelsleverantör om de har stöd för integration mot CDON, om inte så kan de säkert ta fram det.

Oftast går det till så att systemet exporterar artiklar till CDON Marketplace. När en kund handlar någon av dina produkter där så exporteras ordern över till ditt e-handelssystem och där hanteras den som vilken annan order som helst. Betalningen för ordern sker till CDON som sedan för över pengarna till e-handlaren. 
Det här är den tredje delen i en serie artiklar om marknadsplatser och prisjämförelsesajter. Här hittar du alla artiklar.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta effektivt med CDON marketplace och andra prisjämförelsesajter? Kontakta oss på SiteDirect så kan vi diskutera hur du kan förbättra ditt resultat.

Läs mer om SiteDirect