CDON Marketplace lanserades i november 2013 och efter en trevande start så verkar det ta riktig fart för de e-handlare som har anslutit sig.
Marknadsplatser är ett ganska nytt fenomen i Sverige, men i många andra länder är marknaden betydligt mognare med många olika aktörer. Ofta är de inriktade på olika nischer, till exempel Etsy som säljer handgjorda saker. I Sverige känner vi kanske inte ens till de marknadsplatser som faktiskt finns, förutom Amazon och Ebay då som är två av de största. I USA och Storbritannien däremot ingår marknadsplatser i de flesta e-handlares marknads- och säljstrategi. Man behandlar oftast dessa separerat från andra kanaler inom digital marknadsföring som PPC och displayannonsering.
I Sverige är marknaden inte lika mogen och många e-handelsföretag bakar nog ihop de olika digitala marknadskanalerna med en gemensam budget för exempelvis SEO, PPC, displayannonsering, prisjämförelsesajter och marknadsplatser. Men de olika kanalerna fungerar inte på samma sätt - logiken är inte detsamma, de har olika tidshorisonter, syften (varumärkesbyggande, direkt försäljning etc.) så vårt tips är att behandla marknadsplatser som en egen kanal med en långsiktig och genomtänkt strategi. Exempel på frågeställningar som du kan utgå ifrån när du tar fram en sådan strategi:
- Vilka produkter ska ni sälja på de olika marknadsplatserna (alla produkter, bästsäljarna, eller kanske de man har svårt att sälja i sin shop)?
- Vilken prisstrategi ska ni ha?
- Kanske ska ni använda marknadsplatser för att testa nya produkter, nya marknader?
- Hur ska ni arbeta med marknadsföringen av produkterna på marknadsplatsen?
CDON Marketplace är en av de största nordiska marknadsplatserna. Under 2014 sålde 400 säljare för 145 miljoner på CDON Marketplace. Det var en ökning med 48 % jämfört med året innan och det placerar CDON i topp tre på den svenska marknaden tillsammans med Fyndiq och Tradera om man exkluderar internationella aktörer.