SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Kunder

Motospeed.se - e-handel med smarta funktioner och integration med affärssystemet Jeeves

MotoSpeed säljer tillbehör och trimutrustning till motorcyklar och bilar både via återförsäljare och direkt till kund. Företaget startades 1973.
- Redan 1997 hade vi en hemsida med möjlighet att beställa online, berättar Christian Klarkner som är delägare och operativ ledare i bolaget. Sedan 2016 finns Motospeeds e-handel i en SiteDirect-lösning med responsiv design som innehåller många smarta funktioner, bland annat en integration med affärssystemet Jeeves. 
 
I Motospeeds produktsortiment hittar man till exempel avgassystem, motordelar, fälgar, kromdelar, fjädring och verkstadsutrustning, men de har även en verkstad där de gör all form av MC-service och trimning.
- Det är en central del av verksamheten som lägger grunden till vår kunskap om de produkter vi distribuerar, menar Christan Klarkner. Vi vill stå för kvalitet, produktkunskap och snabba leveranser.
 
Återförsäljarnas kunskap är viktig
1997 stängde Motospeed sin fysiska butik i Västerås och har sedan dess bara jobbat via återförsäljare och på nätet. 
- Utan våra lokala återförsäljare och partners som hjälper till med leverans och montering så hade det varit väldigt svårt att nå den position vi har idag, menar Christian. 
 
Han tycker att det fungerar bra att kombinera återförsäljare med egen nätförsäljning:
- Även om vi erbjuder möjlighet att beställa på webben så försöker vi i första hand att driva kunden till den lokala handlaren för att kunden ska få personlig hjälp med montering. Samtidigt så vet vi att när kunden är redo att handla på söndag kväll klockan tio så måste det finnas möjlighet att beställa, annars är risken att en konkurrent får affären. Alla kunder har ju inte heller en lokal handlare i närheten så vi måste erbjuda möjligheten att köpa direkt på sajten.
 
De ca 150 återförsäljarna har en särskild loginarea där de kan se till exempel aktuella prislistor, lagersaldon och orderhistorik. Motospeed erbjuder också slutkunderna collect-at-store som innebär att man kan beställa på nätet och sedan hämta och betala hos sin lokala återförsäljare.
 
Integration med Jeeves ERP
För att minimera fel och manuellt arbete i två system har Motospeeds SiteDirect-system en integration med affärssystemet Jeeves.
- Det spar både tid och kraft och ser till att bokföringen stämmer när det gäller till exempel kvitton, priser och följesedlar som genereras av SiteDirect.
 
Christian menar att man ska vara medveten om att ett integrationsprojekt av den här typen inte ska tas lättvindigt, att det är ganska omfattande och kräver en del arbete om det ska bli bra.
- Men det gick smidigt för oss eftersom den som var ansvarig på SiteDirect hade stenkoll på systemets funktioner och kom med förslag på lösningar. 
 
Integrationen med Jeeves synkar bland annat ordrar, priser, kundinformation och lagersaldon mellan systemen. Information om nya och ändrade produkter förs över till SiteDirect-systemet där personalen kompletterar innehållet för webbplatsen innan de publicerar ut dem. 
 
Marknadsföring via många kanaler
För att skapa nätförsäljning jobbar Motospeed aktivt med att synas bättre i relevanta sökresultat på Google, både genom SEO-arbete och AdWords. På senare tid har även Facebookannonsering med spårning via så kallad Facebook-pixel blivit en allt större del i att driva kunder till webbplatsen och det har gett väldigt bra resultat.
 
Branschmässor är också viktiga för Motospeed och de jobbar aktivt med sociala medier, bland annat med video i sin youtube-kanal. 
Youtube-kanalen används aktivt för att stärka varumärket.
Viktigt att göra beställningen enkel
Ett problem för många bil- och motorcykelägare är att hitta rätt reservdel. I Motospeeds webblösning finns därför en modellväljare, där man kan knappa in tillverkare, modell och årsmodell och få en lista över de produkter som passar. Man kan sedan fortsätta att surfa fritt på sajten, men så länge modellväljaren är aktiverad så markeras de delar som passar den valda modellen med gult.
 
Motospeeds modellväljare hjälper kunden att hitta rätt reservdel.
Snabborder och chattfunktion
På motospeed.se finns även en snabborderfunktion för besökare som känner till artikelnummer som används främst av återförsäljarna. Ytterligare ett sätt att hjälpa kunden hitta rätt är chattfunktionen där man kan få direktkontakt med personalen på Motospeed som kan ge råd.
Med snabborder kan man hitta rätt produkt via artikelnumret. En funktion som många återförsäljare använder när de beställer.
SiteDirect - en framtidspartner
Inför upphandlingen av e-handelslösning tog Motospeed in flera offerter.
- Vi valde SiteDirect eftersom vi tyckte om bemötandet och intresset för att lösa våra problem, säger Christian Klarkner. Lösningen var inte billigast, men vi kände att vi hade hittat en framtida partner som hade ett större intresse än att bara leverera en e-handelsplattform
Christian har själv gjort en hel del utvecklingsarbete i systemet, trots att han inte är programmerare.
- Plattformen i sig är svårslagen eftersom man enkelt och visuellt kan göra design och ganska avancerade funktioner i gränssnittet utan en enda rad kod.
 
Även stödet för leveransflödet tycker Christian är en stor fördel:
- Via surfplatta kan vi få ut adressetiketter, hantera betalningar och skicka leveransinformation till kunden med ett klick. 
 
Trafiken upp 40 %
Trafiken för motospeed.se har ökat med 40 procent jämfört med den gamla sajten och antalet sidvisningar är upp 63 procent. 
- Det är svårt att mäta konvertering i en grossistverksamhet eftersom en stor del av köpen går via våra återförsäljare, men ökningen av trafiken i kombination med att vi syns mycket bättre i Googles resultat tack vare SiteDirects tänk när det gäller SEO tycker vi är ett mycket lyckat resultat! avslutar Christian Klarkner.
 
Om MotoSpeed

MotoSpeed säljer tillbehör och trimutrustning till motorcyklar och bilar, till exempel avgassystem, motordelar, fälgar, kromdelar, fjädring, smörjmedel och verkstadsutrustning. Företaget grundades 1973 av Thomas Klarkner som själv varit tävlingsförare. 

Finns på nätet sedan 1997 och bytte 2015 till SiteDirects försäljningsplattform och sedan 2016 med responsiv design och ett antal nya funktioner.

Omsättning: Ca 20 mkr
Anställda: 7
Antal artiklar: ca 50 000
Integration SiteDirect och affärssystem (ERP):

För att minimera fel och manuellt arbete i två system kan SiteDirects försäljningsplattform integreras med olika affärsystem (ERP) som till exempel Jeeves. Integrationen kan exempelvis innehålla synkning av:
  • Kund/Kontakt - skapa ny kontakt eller uppdatera befintlig
  • Order - även uppdatering vid förändring
  • Lagersaldo
  • Produktinformation
  • Priser och rabatter kopplat till kontakt/kund