SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Kontakt | Om oss | Blogg | Teknik | Nu satsar vi på headless commerce!
 
 

Nu satsar vi på headless commerce!

 
26 OKT
26 OKT
 

Nu satsar vi på headless commerce!

 
 

Nu satsar vi på headless commerce!
Det händer mycket spännande på SiteDirect nu. Vi bygger om vår teknikstack och satsar på det som kallas headless commerce, eller headless ecommerce. Men vad betyder det?

I traditionell e-handel är e-handelsfunktionerna tätt sammanvävda med hur webbutiken presenteras för mottagaren. Med headless commerce ligger själva e-handelslogiken i ett eget lager som sedan kan kopplas till olika försäljningskanaler eller teknologier. Det kan vara en webbplats/e-handel, men också till exempel kiosker i butik, appar, den resande säljarens säljstöd, din smarta klocka eller till nya teknologier som vi kanske inte vet om ännu.

Hur skiljer sig headless commerce från vanlig e-handel?

Man kan säga att e-handelslösningar finns på tre nivåer:

 • Traditionell e-handelslösning - Ingen headless commerce
  UX-gränssnittet (användarupplevelsen) är tätt sammanflätat med tjänster som hanterar all e-handelslogik. Koden sitter ihop som ett garnnystan och nyutveckling blir krånglig och tidskrävande i och med att varje ändring påverkar flera lager av kod. När man vill att e-handelssystemet ska kommunicera med andra system innebär det skräddarsydda och avancerade integrationer. När komplexiteten växer så blir detta mardröm att underhålla! 

 • Headless commerce med fristående CMS
  UX-gränssnittet är helt frikopplat från e-handelslogiken. Det finns ett CMS-system som hanterar innehållet och upplevelsen för slutkunden. Vissa headless commerce-system har färdiga integrationer med tredjepartssystem, men det finns ingen inbyggd och tydlig arkitektur för hur olika integrerade system påverkar varandra. Systemarkitekturen för integrationerna blir snabbt avancerad och underhåll och administration av systemet blir tidskrävande. 

 • Headless commerce via API – SiteDirect NextGeneration
  Det som SiteDirect nu satsar på är det vi anser är riktig headless commerce. Det innebär att vi bygger all avancerad affärslogik bakom API:er, Application Programming Interfaces, som tar hand om allt tekniskt och krångligt i bakgrunden och blir tillgängliga via webbtjänster. Vi skapar ett API för varje ändamål, till exempel ett för produkter, ett för ordar och ett för användare. Finessen med detta är att man sedan kan bygga funktionalitet och UX genom att skriva, hämta och ändra information via API:erna som hanterar all viktig information och fungerar som kommunikationslager.

  Låt säga att en e-handel även behöver ett logistiksystem för lagerpersonalen och en webbapplikation för förenklad orderhantering för sina säljare som de kan ha i mobilen. När båda systemen integreras mot gemensamma API:er så kan man ta fram funktioner för respektive system oberoende av varandra. Dessutom behöver man inte tänka på hur hanteringen av ordrarna påverkar exempelvis lagersaldon som hanteras i bakgrunden. Fokus ligger på kundupplevelsen och att skapa olika häftiga applikationer för slutkunderna utan att behöva ta så mycket hänsyn till den tekniska lösningen.   

Ett stort kliv i rätt riktning!

Det är inget snack om saken, utvecklingen går mot riktig headless commerce! Det innebär bättre kvalitet och accelererar utvecklingen för såväl oss själva som för våra partners. Startskottet för SiteDirect NextGeneration har redan gått, nu under senhösten accelererar vi utvecklingsarbetet och vi ser fram emot ett fullspäckat 2019 med många nyheter som ritar om kartan för vad en e-handelsplattform kan leverera!

 
  Teknik