SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Kontakt | Om oss | Blogg | Teknik | Laracon EU 2018 - dag 3
 
 

Laracon EU 2018 - dag 3

 
06 SEP
06 SEP
 

Laracon EU 2018 - dag 3

 
 
Det sista utspelet
Det är tisdag när jag skriver det här och jag har tänkt mycket på vad jag ska skriva om i denna sista posten i min tredelade bloggserie kring årets Laracon.
 
När jag kommer tillbaks till hotellet efter första dagen klagar jag på småkrypen hos hotelreceptionisten.
”Det tror jag inte alls på. Detta är ett nytt hotel” fick jag till svar. Han följer med till rummet, tittar lite och går sedan skrockande därifrån. Jag surnade minst sagt till, men i äkta svensk anda knyter jag näven i fickan och sätter mig vid skrivbordet och börjar leka med Laravel Nova istället.
 
Nova är en admin-panel byggd i äkta Laravelanda. En single-page-application byggd i VueJS, med skillnaden att man definierar hela sin layout baserat på sina modeller (databas-representationen i applikationslagret) i PHP. Det genererar ut vy-lagret utan att man behöver bygga allt för hand. Oerhört smidigt, säger jag högt och börjar genast skriva till en kollega om hur häftigt det är. Baksidan av härligheten är dock att man ger upp mycket av både UX och layout till hur skaparna tycker att det borde vara, och det är inte helt enkelt att bara trixa till för att få det som man vill ha det. Nåväl.
 
Magen kurrar nu. Det var säkert 8 timmar sedan jag käkade den där lätta bröd-lunchen. På med skorna och ut för att leta efter något att stoppa i magen. En hamburgerbar dyker upp som närmaste mathak. När jag beställt och försöker betala för mig så krånglar kortet. Ett försök till tycker både kassören och jag, utan lycka. Efter cirka fyra försök på olika sätt kommer en kollega till kassören och tittar på kortet. Inget visa, inget Mastercard. Jag säger att jag ska försöka ta ut pengar på macken, men den gubben gick inte. Bara att traska vidare, tänker jag börjar röra mig mot några matbutiker i närheten. Efter en timmes letande hittar jag en liten hörnkiosk där jag lyckas beställa en 90-grammare. Tillbaks till loppan där jag slänger mig på bäddsoffan och fortsätter kolla på den där serien igen.
 
Ny dag!
Jag vaknar super-peppad! Idag är dagen då Taylor ska hålla sitt föredrag. Branschkollegan sitter punktligt och väntar på mig klockan 09:00 utanför hotellet. Hur gick det med rummet, frågar jag. Nu är det jag som skrockar. Vi traskar bort till lokalen och snackar om förväntningarna inför dagen. Taylors föredrag, Katerinas föredrag om SOLID-principerna och MySQL 8 av Gabriella Ferrera var mina ”picks”.
 
Laracon EU 2018 - dag 3
Katerina Trajchevska
 
När vi kommer dig bänkar vi oss på ”våra” platser på tredje raden. En kille tillträder scenen för att prata om integritet på nätet och vilket ansvar vi som utvecklare har att se till så att användare av de system vi bygger inte lämnar ut mer information än vi faktiskt behöver för våra tjänster. Han använde ett projekt som exempel där han hade trackat GPS-koordinater i en app han byggt. Problemet var att trackingen var så noggrann att han kunde se när och var folk satt på toaletten och ifrågasatte om appen verkligen behövde ha så noggrann koll eller om det räckte med en radie på 50 meter. ”Don’t over-do it if you don’t really need it”, var kontentan. Det var ett bra föredrag och man fick sig allt både en och två tankeställare.
 
Därefter var det en Kai’s tur att prata om databas-indexering. Efter halva föredraget kan jag inte fokusera mer utan drar upp telefonen och börjar skriva till vår driftpartner för att se om han hade några bra knep för att styra upp våra index i vår egna databas. Det är det som händer i mitt huvud när jag ser sådana här föreläsningar. Skallen går igång på helvarv och jag börjar applicera det på våra egna grejer.
Det jag tar med mig därifrån är matnyttig information om hur man kan använda EXPLAIN i MySQL för att få en idé om ifall det sker full table scans eller om man går via index i sina sökresultat. Visst, jag känner till explain sedan innan, även om jag inte riktigt vetat vad varje del av det betyder. Det finns väldigt mycket fallgropar när man skriver frågor i MySQL inser jag ganska snabbt.
 
Taylors föredrag
 
Laracon EU 2018 - dag 3
Taylor Otwell
Alla är givetvis väldigt hypade när han går upp på scen. Taylor visar lite nya smaskiga saker som kommer i Laravel 5.7 (som för övrigt släpptes för ca två timmar sedan). Paginering är ändrad. Nu kan man enkelt ange hur många sid-länkar man vill ha på varje sida av nuvarande sida. Utökat stöd för att skriva tester på sina Artisan-kommandon. Alla applåderar. 5.7 innehåller förhållandevis få uppdateringar, vilket för mig är ett tecken på att ramverket har mognat och håller måttet. Det är bra, för det gör att Taylor får möjligheten att göra andra häftiga paket man bara kan droppa in i Laravel. Nu är det dags för lite Nova-uppdateringar. Numera kan man ändra temat på administrationen väldigt enkelt. Det var en wow-faktor för det enda man behöver göra nu är att ändra i en konfig för att ändra utseendet. När Taylor pratat och demat i 45 minuter tackar han för sig och Shawn McCool (ja, det är hans riktiga namn) hoppar upp på scen i sina flipflops i äkta hipster-anda och tackar alla som kommit, men att det nu är dags att avsluta ihop årets Laracon med en traditionell efterfest (för de som köpt biljett för detta). Det har jag gjort.
 
Grillarna är tända och en massa god mat serveras. Två öl ingår också i biljettpriset. När vi tuggar ur vår sista tugga kommer det folk som ska riva inredningen och innan vi vet ordet av är hela lokalen tom. Både jag och bransch-kollegan känner att det blev lite av ett anti-klimax. Vi samlar på oss de sista klistermärkena vi hittar och börjar röra oss hemåt. Anti-klimaxet till trots är jag ändå väldigt nöjd med mina två Laracon-dagar.
 
Det ska bli skönt att komma hem och sova i sin egen säng där de enda småkrypen är mina tre gullungar till barn.
 
---
Läs övriga blogginlägg om Laracon 2018:
 
  Teknik