Ett virrvarr av intryck
Domain Driven Development, småkryp på hotellrummet, kulturkrockar på webben och att studsa mellan olika scener i äkta festival-anda samtidigt som man försöker se hur man kan applicera allt detta nya på de saker som vi nu ska utveckla. Det sammanfattar första dygnet av det här äventyret.
För att städa undan det mest ögonbrynshöjande; loppor på hotellrummet. Efter en runda på stan tillsammans med en bransch-kollega kommer jag tillbaks till hotellrummet, borstar tänderna och gör mig redo för att somna till ett avsnitt av serien jag kollar på för tillfället. Plötsligt märker jag hur det rör sig på datorn. Är det en loppa? Jag borstar undan den och tänker att nu har jag nog sett i syne; klockan var ju ändå halv 2. Minuten senare ser jag hur det kommer fler och fler av dessa eländiga små kryp. Argh!
Upp, dra ut bäddsoffan, klia överallt och så ett djupdyk ned i nya lakan. Ah, bra igen. Det är första gången jag är på ett hotell, modell osunkigt, där man får dela säng med småkryp. Det känns fortfarande som att det är kryp överallt. När klockan slagit 4 har jag äntligen somnat om.
Klockan sju vaknar jag som en klocka. Jag slänger mig i duschen och styr sedan kosan mot årets Laracon tillsammans med branschkollegan från kvällen innan. Fem minuters gångväg säger GPSen.
Laracon EU håller oftast till i industrilokaler.
Äntligen ett nytt Laracon, tänker jag samtidigt som det pirrar lite i magen av känslan att vara en del av det här communityt. När vi kommer in är registrerings-köerna det första man möter. Lyckligtvis är de är inte lika långa det här året trots att det är närmare dubbelt så mycket folk jämfört med sist jag var här 2016. Då köade jag i över en timme.
Detta året har de delat upp köerna i form av första bokstaven i efternamnet. Tur för mig är det inte så många som hade efternamn mellan A och F så jag behöver bara vänta fem minuter innan jag kan spatsera runt som en ko på grönbete.
Rakt in från registreringsdiskarna ligger stora scenen och eftersom det första föredraget skulle börja tio minuter senare gick vi och tog de bästa platserna på tredje raden direkt.
Jenny Chen är första talaren ut i år. Jenny berättar att ett av hennes största livsnjutningar är att resa och lära känna andra kulturer. I sitt jobb arbetar hon med att undersöka och designa bokningssystem. Det hon kommit fram till är att våra kulturer skiljer sig väldigt mycket åt, även på webben. I vissa länder så vill man ha all information man kan tänkas få på bokningssidan. Saker som exakt vad som ingår och inte ingår, andra kunders recensioner, trygghetsikoner (något i stil med Trustpilot tolkar jag det som) och liknande.
Designmässigt innebär det att en sida för den tyska marknaden inte kan se likadan ut som en sida för den holländska marknaden. Jenny fortsatte att beskriva skillnaderna mellan olika kulturer och hur man som leverantör bör undersöka sin marknad för att göra bäst intryck på den och kunna leverera det som dess användare vill ha.
I Singapore t ex är det en stor del av kulturen att "göra en bra affär" (oavsett typ av affär). Det innebär att för att skapa en bra webb-upplevelse på den singaporianska marknaden använder man sig mycket av kampanjer och begränsad tillgång på varor. Hur tänker våra egna kunder på en sådan här sak, funderar jag på. Är det någonting man tar i beaktning eller behandlar man alla marknader på samma sätt som den inhemska?
Dagens tveklöst bästa föredrag framförde Taylor Dondich. Taylor började med att berätta om det största misstag han gjort under en av sina anställningar. Han hade loggat alla användares inloggning och lösenord till fil, för att se så att det fungerade att logga in i systemet ordentligt. Detta hade gått ut i produktion och företaget hade varit tvunget att maila alla sina kunder om att de haft ett internt säkerhetshål och att alla användare måste logga in och byta lösenord. Publiken skrattade givetvis väldigt åt detta. Hans poäng var att det är mänskligt att fela och att man ständigt behöver tänka på att bygga bort potentiella mänskliga misstag i sitt kodande. Det blev en bra isbrytare.
Därefter handlade föredraget mer om hur han och teamet tagit en femton år gammal kodbas och steg för steg byggt om den i Laravel. Han gick in på djupet med kodexempel på hur de lyft in Laravel i den gamla kodbasen bara för att använda dess Cache-lager på processor-tunga beräkningar som de behövde utföra i sitt system, men som enbart behövdes göras en gång per dygn. Och precis det han beskriver är en av de stora fördelarna med Laravel. Man kan plocka russinen ur kakan utan att förlora mer än ett tiotal megabyte disk-utrymme. Han hade ett sätt att avdramatisera den stora utmaning deras företag stod när de gått över till Laravel från ett annat ramverk.
Imorgon väntar föredrag om vad som är nytt I MySQL 8 av Gabriella Ferera, State of Laravel av Taylor Otwell, SOLID Design Principles av Katerina Trajchevska och ett par andra spännande. Jag går och lägger mig full av förväntan inför morgondagen och glädjer mig åt att få fira julafton två dagar i rad mitt i sensommaren.
---
Läs övriga blogginlägg om Laracon 2018: