SiteDirect använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Klicka på OK för att godkänna. Läs mer i vår integritetspolicy.
OK
Start | Kontakt | Om oss | Blogg | Marknadsföring | 10 punkter om marknadsplanering
 
 

10 punkter om marknadsplanering

 
11 OKT
11 OKT
 

10 punkter om marknadsplanering

 
 
10 punkter om marknadsplanering
Välkommen till första inlägget på SiteDirect-bloggen. Tanken med bloggen är att vi som jobbar på SiteDirect ska dela med oss lite av vår vardag och våra tankar. Det kan handla om våra olika arbetsområden, men också andra saker, under lite friare former. 

Jag tänkte börja med att prata lite om marknadsplanering eftersom jag jobbar som marknadsansvarig på SiteDirect och just nu själv håller på med planeringen av höstens marknadsarbete. Innan jag började på SiteDirect drev jag eget företag inom kommunikation och marknadsföring under fyra år. Före det jobbade jag som marknadsförare och rådgivare på Almi Företagspartner. I det arbetet ingick bland annat att hjälpa företagare med coaching och utbildning inom marknadsföring. Bland annat var jag med och tog fram Företagarskolan som är en utbildning för personer som ska starta eller nyligen har startat företag. 

Håll det enkelt
Jag tror på att inte krångla till det för mycket när det gäller planering av företagets marknadsföring. Samtidigt är det viktigt att tänka igenom vad man vill åstadkomma och vad man kan avsätta för resurser. Kort och gott, lägg lite tid på planeringen, men planera inte så mycket att du lägger mer tid på själva planeringen än på att genomföra dina marknadsaktiviteter. Men en enkel marknadsplan gör att du får bättre koll på läget och att det blir enklare att säga nej när den där annonssäljaren ringer med sitt fantastiska erbjudande. Här kommer en enkel planeringsmodell för marknadsarbetet (som självklart kan byggas på med många fler delar om man vill det):
 
Börja med att beskriva nuläget:
  1. Vad är det ni säljer?
  2. Hur ser marknaden ut? 
  3. Vilka mål vill ni nå med marknadsföringen? 
  4. Vem ska ni sälja till? 
  5. Hur ska ni sälja?
  6. Hur ska ni nå fram?
  7. Vad får det kosta?
  8. Hur ska ni göra för att nå målen?
  9. Och vad ska ni göra rent konkret?
  10. Hur ska ni mäta resultatet? 
1. Vad är det ni säljer?
Beskriv de produkter och tjänster ni har idag. Fundera också på om det är något nytt som ni kan lägga till.

2. Hur ser marknaden ut? 
Hur stor är marknaden för det vi säljer? Vilka konkurrenter finns det och hur jobbar de? 
 
Vison och mål:
3. Vilka mål vill ni nå med marknadsföringen? 
Marknadsmålen bör vara kopplade till företagets övergripande mål och vision. Det kan till exempel handla om att generera leads, skapa trafik till webbplatsen eller konverteringsgrad i nätbutiken.
 
Strategi:
4. Vem ska ni sälja till? 
Vilka är målgrupperna för era olika produkter och tjänster? Försök att beskriva dem så konkret som möjligt, gärna som en person (så kallade personas, det finns mycket information om detta på nätet - googla om du vill veta mer). 

5. Hur ska ni sälja?
Vad ska ni lyfta fram som fördelar? Hur ska ni paketera ert erbjudande? Vilka fördelar får kunden av att handla från er jämfört med era konkurrenter?

6. Hur ska ni nå fram?
När ni har kommit fram till vilka ni vill nå och vad ni ska erbjuda dem, gäller det att fundera på vilka kanaler som ni tror fungerar bäst. Det kan vara till exempel genom innehåll på webbplatsen, AdWords-annonsering, annonsering i olika tidningar etc.

7. Vad får det kosta?
Marknadsföring kräver resurser, oftast både tid och pengar. Gör en budget!

Handlingsplan:
8. Hur ska ni göra för att nå målen?
Beskriv vilken strategi ni ska ha för att nå målen. Det kan till exempel vara ett antal huvudpunkter på områden ni vill satsa på.

9. Och vad ska ni göra rent konkret?
Lista de marknadsaktiviteter ni planerar, både tidsmässigt och med ansvarsfördelning. Naturligtvis måste det finnas utrymme för lite flexibilitet, men försök att planera i grova drag.
 
Uppföljning:
10. Hur ska ni mäta resultatet? 
Definiera nyckeltal för marknadsområdet så ni kan följa upp resultatet av de olika insatserna. Det kan till exempel vara via Google analytics, försäljningsstatistik etc.

Skriv ner allt i ett dokument som ni håller levande och uppdaterat. Det ska inte vara någon hyllvärmare, utan ett konkret verktyg som ni kan använda aktivt för att fatta rätt beslut. Testa olika typer av marknadsaktiviteter, mät och justera efter hand inom ramen för marknadsplanen!
 
Hör gärna av dig om du har några tankar eller reflektioner kring ovanstående, du når mig på asa.hovrell@sitedirect.se eller @ahovrell på twitter.